#
Schrames

Droge voeten dankzij ingenieus afvoersysteem

18 April 2016

Wat gebeurt er met het hemelwater na een regenbui? In de meeste bebouwde gebieden wordt het overvloedige water onzichtbaar afgevoerd via het riool. Maar niet in Schrames. Hier kun je het water volgen op zijn weg van je dakgoot naar de retentievijver aan de rand van de wijk.

In Schrames wordt hemelwater niet onder de grond maar over de oppervlakte afgevoerd. Het gebied heeft namelijk een hellende ligging: het loopt af van zuidoost naar noordwest. Het afvoersysteem zal overal zichtbaar zijn in de inrichting van de wijk. Hemelwater van de daken loopt via dwarsgootjes door de voortuin naar een molsgoot in het midden van de weg. Het water uit de zijstraten wordt vervolgens verzameld in verzamelgoten en verlaagde bermen, die in noordelijke richting lopen.

Na een flinke stortbui zie je dus overal het water door de gootjes kabbelen. Zo houden de bewoners droge voeten, maar het zorgt ongetwijfeld ook voor waterpret bij de jongste Schrames-bewoners. Aan de zuidzijde van het buurtpark komt bijvoorbeeld een pleintje, waar de verzamelgoot begint met een water-speel-element. Dat is een verlaging in de bestrating, waar het water vanaf het schoolterrein ondergronds naar toe stroomt. Bij regenval blijft hier tijdelijk water in staan. Handig als buffer, en leuk voor kinderen om vanaf een verhoging in het water te springen.